Voorthuizen Viert…

Wat kunnen Voorthuizenaren vieren! Van Floralia tot Voorthuizen loopt, Voortbruisen, Bourgondisch Voorthuizen… of het nu sportief, muzikaal of puur gezellig is het kan in Voorthuizen. Minstens zo uniek is de manier waarop kerken van Voorthuizen één keer per jaar samen hun geloof vieren.

Al 10 jaar lang. Samen bidden, lezen uit de bijbel, knutselen, samen zingen. Ik houd enorm van zingen. Een heel aantal van jullie weet dat. Het helpt mij bij het samenstellen van een liturgie voor de zondag,  ik geniet ervan om samen met een groep liederen voor in de viering met orgel of piano in te studeren, maar het is ook heel gaaf om samen met een band een Top2000kerkdienst voor te bereiden. Het mooie van de openluchtdienst is dat we daar samen zingen en we zingen muziek uit de verschillende tradities. Of het nu een Taizélied dat in mijn eigen kerk bijvoorbeeld regelmatig gezongen wordt of een prachtige psalm op een klassieke Engelse melodie of een psalmtekst dat door Elisa Krijgsman op muziek is gezet, het laat on zien en proeven hoe ieder op zijn of haar eigen wijze met geloven bezig is. Muziek is de taal van het hart, daar ben ik van overtuigd en dat is zo mooi van zo’n gezamenlijke viering. We laten elkaar zien hoe ons hart zich laat voeden en dat naast de inhoud ook de toon van de muziek maakt of en hoe je geraakt wordt door het evangelie. We zingen psalm 100 uit het liedboek: ‘Juicht Gode toe, bazuint en zingt’  maar ook ‘Ik wil juichen voor U, mijn Heer met blijdschap in mijn hart.’ Mooi dat zo ook de muziektradities elkaar ontmoeten. Zingen is twee keer bidden. Ik zing het éne lied harder mee dan het andere, omdat het dichter bij mijn hart ligt, maar voor u of jou is dat misschien net andersom. Maar samen bidden we twee keer!

Peter Breure , Ichthuskerk Voorthuizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *