Tot tien tellen…

 

‘Tot tien tellen als je kwaad bent, helpt geen fluit, integendeel. Onderzoek wijst uit dat mensen die in een stressvolle situatie de tijd nemen om te ‘focussen’ op hun situatie alleen maar nóg kwader worden’. Deze uitspraak is de eerste die je tegen komt als je bij Google ‘tot tien tellen’ intypt.

Op 23 juni gaan we ook tot tien tellen. Niet omdat we kwaad zijn, integendeel. We doen dat omdat het de 10e keer is dat we als kerken van Voorthuizen samen – in de open lucht – bij elkaar  zijn. Onderzoek wijst namelijk uit dat mensen die een bijzondere mijlpaal bereiken dat juist moeten vieren. Hun successen delen, hun dankbaarheid uiten en hun zegeningen tellen: dat maakt het succes, de dankbaarheid en de zegen alleen maar groter. Tot tien tellen als je boos bent, maakt dat je nog bozer wordt, zegt het onderzoek. Tot tien tellen als je blij bent, maakt dat anderen blij worden met jou.

Tot tien tellen, daar heb je geen mobiel voor nodig. Dat kun je op je vingers af. En bij elke vinger bedenken dat het bijzonder is dat God ons dit al zoveel jaren geeft. En bij elke vinger bedenken dat ie anders is dan de andere negen, zoals elk van de tien Voorthuizense kerken zijn eigenheid heeft ten opzichte van de andere.

Tot tien tellen, dat hoef je niet zo vaak te doen. Eén keer heen om onder de indruk te raken, en één keer terug om te beseffen dat iets groots altijd heel klein is begonnen.

Wim van der Vegte

Hervormde Gemeente

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *