Mijmeringen bij 10 jaar Openluchtdienst

Schaamte en dankbaarheid. Beide emoties gaan door me heen als ik terugdenk aan de Openluchtdiensten die achter ons liggen.

Schaamte, dat ook. Twaalf jaar geleden werd begin mei op zaterdag een taptoe gehouden. Als Gereformeerde Kerk zagen we de kans schoon een buitendienst te houden, en op zondagmorgen namen we plaats op de tribunes. Het thema was ‘de reis van je leven’. Hoe mooi de dienst ook was, we kwamen gek genoeg niet op het idee dat samen met andere kerken uit ons dorp te doen. Pas nadat we twee openluchtdiensten verder waren, en er steeds meer mensen toestroomden, staken we als voorgangers de koppen bij elkaar: is dat niet iets voor alle Voorthuizense kerken?

Dit jaar zijn we tien Openluchtdiensten verder. En wat is er sindsdien veel aan eenheid gegroeid. Talloze haast iconische beelden komen op mijn netvlies. Van collega Siebe Hiemstra met een lammetje in zijn armen, een paar duizend mensen die tegelijk omhoog kijken, een muur van dozen die onbewust omwaait, een onafzienbare schare kinderen aan het knutselen, of een grote variëteit aan paraplu’s, gedragen door mensen die de regen trotseren.

Tien jaar Openluchtdienst, georganiseerd door de gezamenlijke kerken. Het is niet meer weg te denken uit ons dorp. De vele herinneringen die boven komen illustreren het: de reis die we door ons leven maken, maken we gezamenlijk! En elke vierde zondag van juni maken we dat ook zichtbaar. Dat heeft impact, op de samenwerking tussen onze kerken, en op ons dorp. En dat stemt me boven alles dankbaar!

Garbrich Baalbergen
Predikant Gereformeerde Kerk Voorthuizen

3 gedachten over “Mijmeringen bij 10 jaar Openluchtdienst”

  1. Daarom is het ook erg jammer dat onze kerkgemeente Life Voorthuizen wederom er niet bij is. Heel erg jammer en in mijn ogen “een gemiste kans”. Zo blijven er kerkmuren overeind staan.

    1. Beste Frank,
      Wij delen deze teleurstelling. Het is een keuze geweest van Life om niet mee te doen met de gezamenlijke activiteiten van de kerken. Wij respecteren dat, in de hoop en het gebed dat er ooit een moment komt, dat we weer samen op kunnen trekken.
      Hierbij wel het signaal dat de kerkmuren niet zo hoog zijn als gesuggereerd: Life houdt geen dienst in Voorthuizen en geeft hiermee de leden de vrijheid de openluchtdienst te bezoeken. Ook in het kerkdiensten-rooster in de krant geeft Life aan dat de Openluchtdienst er is. Hiermee is de dienst dus toch een dienst voor alle kerken.

  2. Goedenavond ; de Openluchtdienst een warm ,hart toe dragen. Bedank, voor de blog; las net een innemend verhaal, heb de eerste Openluchtdienst bijgewoond ,en alle jaren .daarna Vond de eerste een mooi Thema [ De reis van je leven.. Zie de prachtige voorkant ,van een huis , Klaas ,v,d Sloot , zijn zevenvoudige preek erin weer gaf. Inderdaad ieder Openluchtdienst ,was uniek met zang ,word en muziek.. Hoop dit jaar 23 juni op de zon ,en een grote opkomst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *